Lärarstudenten Marie Eriksson i klassrummet
Lärarstudenten Marie Eriksson har just nu sin praktik på Furuparksskolan. Foto: Pontus Johansson/Sveriges Radio

Fler vill bli lärare

1:43 min

Antalet personer som söker till landets högskolor minskar för andra våren i rad, men vid Luleå tekniska universitet ser trenden annorlunda ut. Allt fler vill bli lärare.

Sammantaget minskar antalet personer som söker sig till landets högskoleutbildningar för andra våren i rad. Men till Luleå tekniska universitet ökade antalet sökande till vårterminen med 1 566 personer, jämfört med samma termin förra året. Det visar siffror från Universitets- och högskolerådet.

Om LTU har hittat ett vinnande koncept tror rektorn Johan Sterte är för tidigt att sia om.

– Jag tycker att det är för små siffror för att kunna dra några långtgående slutsatser. Men de bästa ambassadörerna är våra egna studenter och de är nöjda med sin utbildning, säger Johan Sterte. 

Vid lärarutbildningen märker man av en stor ökning. Hela 17 procent fler ansökningar kom in under 2015 jämfört med 2014.

– Det tycker jag är väldigt positivt. Behovet av lärare är enormt framöver, säger Johan Sterte.   

Marie Eriksson är en av många lärarstudenter. Hon studerar till grundskolelärare vid LTU och hon tror sig veta varför fler vill bli lärare. 

– Man bidrar till att utveckla människor. Förhoppningsvis har människor förstått att det är riktigt häftigt, säger Marie Eriksson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista