SFI-undervisning i klassrum. Foto: Alexander Jungå/Sveriges Radio
Arkitvfoto: Alexander Jungå/Sveriges Radio.

Lärarna lämnar SFI i Luleå

1:39 min

Närmare hälften av SFI-lärarna på vuxenutbildningen i Luleå har under det senaste året valt att lämna sina tjänster. En situation som nu riskerar att bli ohållbar för både lärare och studerande.

Totalt rör det sig om ett tiotal lärare som lämnat SFI, de flesta för att istället undervisa i SVA, svenska som andraspråk, på gymnasieskolan. Sana Suljanovich är rektor för SFI på vuxenutbildningen i Luleå, och hon är oroad över situationen. 

– Skulle den här utvecklingen fortsätta, då får vi en kris. Då kommer vi inte kunna erbjuda undervisning till alla.

Jessica Karlström är vice ordförande i Lärarnas Riksförbund, och en av de lärare som valt att lämna SFI. Hon menar att den största anledningen till att så många valt att lämna är att man på gymnasieskolan kan erbjuda högre lön. 

– Jag fick upp min lön ganska mycket, och det tror jag alla som bytt befattning har fått. Och det är SFI som blivit drabbat av det.

Problemet har hittills medfört att man på SFI tvingats anställa obehöriga lärare. Sana Suljanovich menar att det dessutom sätter käppar i hjulen för integrationen när nyanlända måste vänta med att få lära sig svenska. 

– Det är väldigt dålig tidpunkt att inte kunna ta emot elever nu när det är jätteviktigt att integrationen ska fungera. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista