Landstingshuset i Luleå med Maria Stenberg (S) och Kenneth Backgård (NS) infällda.
Landstingshuset i Luleå med Maria Stenberg (S) och Kenneth Backgård (NS) infällda. Foto: Inger Marklund, Hjalmar Lindberg och Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.

Norrbottens sjukvårdsparti vänder i regionfrågan

1:27 min

Norrbottens sjukvårdsparti gör helt om i frågan om Region Norrbotten. Anledningen är att man ser det som en start för en storregion som består av de fyra nordligaste länen.

– Jag går ut hårt för att det börjar kännas lite patetiskt. Vi har ställt upp bakom en ansökan från Norrbottens läns landsting att bilda region men i grund och botten har vi den inställningen fortfarande, säger opposititionsrådet Kenneth Backgård (NS).

– Men vi vet också att alla krafter runt omkring, till och med landstinget själv, har varit på väg att skicka in en skrivelse där det stod att de såg det här som ett första viktigt steg mot en storregion så vi vet att de här krafterna även finns internt, fortsätter han.

Kenneth Backgård menar att samtliga beslutsfattare från staten och landstinget har siktet inställt på en storregion och att han inte längre kan stå bakom det.

– Det finns ingen som talar om något annat än en storregion. Om jag vet det redan nu kan jag då med berått mod förfäkta den här idén? Nej, jag tycker inte det, det är inte ärligt gentemot befolkningen, säger oppositionsrådet.

Landstingets ansökan, som alla partiet stod bakom, är redan inskickad och landstingsrådet Maria Stenberg (S) menar att det är oansvarigt av Kenneth Backgård att i detta skede komma med dessa uttalanden. 

– Vi har gemensamt lämnat in en ansökan till regeringen om att få bilda region Norrbotten. Efter det startade statsrådet Shekarabi sitt arbete med att omstrukturera Sveriges geografi och att blanda ihop dom två frågorna tycker jag är väldigt olyckligt framför allt för utvecklingen i Norrbotten, säger Maria Stenberg. 

Med de befolkningssiffror vi har fått behöver vi kraftsamlas inte splittras, fortsätter hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista