Huvudentréen till länsstyrelsen i Norrbotten. Foto: Carin Sjöblom/ Sveriges Radio.
Länsstyrelsen i Norrbotten. Foto: Carin Sjöblom/ Sveriges Radio.

Djurskyddet haltar efter

1:43 min

Regeringens beslut om att dra ner anslagen till djurskyddet får konsekvenser för länsstyrelsens djurskyddsenhet i Norrbotten, som tvingas dra in en tjänst.

Från och med i år har länsstyrelsen fått mindre pengar för att jobba med i djurskyddsfrågor.

— Vi måste prioritera hårdare. Vi hinner inte med alla anmälningar som kommer in och faktiskt åka ut och kolla på dem, säger Erika Johansson, chef för djur- och veterinärenheten vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Totalt försvann 25 miljoner kronor från landets länsstyrelser när regeringen drog in pengarna från och med årsskiftet. Pengar som länsstyrelsen hoppas få tillbaka när regeringen ska lägga sin vårbudget senare i år.

— Det var ett nederlag att få ännu mindre pengar, men vi har inte gett upp hoppet utan hoppas att de pengarna ska komma tillbaka så vi kan ha ett bra djurskydd i hela landet, säger Erika Johansson.

Förra året anmäldes cirka 400 misstänkta djurskyddsbrott, men i bara 70 av fallen gjordes fysiska kontroller på plats.

— Självklart blir det en osäkerhet både hos mig och hos våra djurskyddshandläggare om vi prioriterar rätt. Åker vi ut på rätt saker?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista