Lulnäsudden. Foto Eleonor Norgren / Sveriges Radio.
Foto: Eleonor Norgren/Sveriges Radio

Glädjebesked - Lulnäsudden får kommunalt vatten

De boende på Lulnäsudden får kommunalt vatten. Det beslutade Stadsbyggnadsnämnden igår.

Luleå kommun kommer nu med ett glädjebesked till de som bor på Lulnäsudden i Luleå.

Grundvattnet där är ju otjänligt på grund av för höga halter av det hälsofarliga ämnet PFAS, perfluorerade ämnen, och nu har Luleå kommun beslutat att Lulnäsudden ska få kommunalt vatten.

Lenita Ericson, som är ordförande i Stadsbyggnadsnämnden, skriver i ett pressmeddelande att de betecknar åtgärden som ett "undantag i en nödsituation".

Beslutet togs igår och nu kommer kommunen att upprätta en förbindelsepunkt från det kommunala vattennätet till de boende på Lulnäsudden.

Luleå kommun har formellt inget ansvar för att Lulnäsborna får friskt vatten, eftersom området inte är anslutet till vattenledningsnätet. Men nu erbjuder kommunen en anslutningspunkt till det kommunala nätet. Den kommunala ledningen är dragen utefter Kallaxvägen.

Från anslutningspunkten ska Försvarsmakten i samråd med den lokala vattenföreningen ha ansvar för att anlägga en vattenledning som ska förse de boende med friskt vatten.

Det var under augusti förra året som det upptäcktes oroväckande höga värden av det hälsofarliga ämnet PFAS i vattnet på Lulnäsudden. Man misstänker att tidigare övningar som F21 haft med brandsläckningsskum är orsaken till föroreningen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista