Rasmus Lindberg i P4-studion.
Rasmus Lindberg i P4-studion. Foto: André Pettersson/Sveriges Radio.

Rasmus Lindberg: Jag vill göra exakt samma sak varje dag

3:46 min

Rasmus Lindberg är regissör och dramatiker med Norrbottensteatern i Luleå som hemmascen. Han är veckans fredagsgäst i P4 Norrbotten. 

Vår fredagsgäst växte upp på Skurholmen i Luleå och tidigt sågs på tiljorna i ungdomsteatersammanhang.

Efter teaterfolkhögskola i syd och därefter ett nej från teaterhögskolan tog livet en annan vändning, dock med teatern som språngbräda. Det blev regilinjen på Dramatiska institutet och framtiden var utstakad.

Regissörsyrket var som hand i handske med vår fredagsgäst när ännu en begåvning såg dagens ljus - och regissören blev nu lika mycket dramatiker.

Till allas vår lycka bosatte sig vår regissör/dramatiker i hemstaden med skådespelande fru och så småningom barn, och har lyckat med konststycket att slå hål på myten om att ingen är profet i sin hemstad.

Utmärkelserna har inte låtit vänta på sig, Ibsenpriset och renommé utanför landets gränser, med särskild framgång i Molièrelandet där hans pjäser går för fulla hus och nu på franska.

I ljudklippet kan du höra Rasmus Lindberg berätta om varför Norrbotten inte är "Janteland", varför han kom tillbaka och bosatte sig i Luleå och om hans rädsla för förändring.

Här kan du lyssna på hela intervjun (tom 160327)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista