Från vänster: Eclipse, Dolly Style, Martin Stenmarck, Linda Bengtzing, Frans, Panetoz och Molly Sandén.
Från vänster: Eclipse, Dolly Style, Martin Stenmarck, Linda Bengtzing, Frans, Panetoz och Molly Sandén. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio

Louise Levins snabbrecension av Melodifestivalens fjärde omgång

5:46 min

Här kommer min snabbrecension inför tredje deltävlingen i Melodifestivalen i Norrköping.

Melodi nummer 1 "Runaways", framförs av Eclipse.
Upphovsman: Erik Mårtensson (sångaren i bandet).

Dags att rocka hårt med debutanterna i mello. Med fem album sedan -99 så är det inga blåbär. Norrbottenshjärtat måste klappa lite extra för gitarristen som kommer från Vittangi. Som enda hårdrocksband förväntar jag mig salta och hårda karameller men detta känns mer som skumtomtar. Sångaren med den snälla rösten gör att det känns mer som mjukrock än hårdrock. Helt OK och så lovar de eldshow med sprakande pyro. Wow så originellt!

Melodi nummer 2 "Rollercoaster", framförs av Dolly Style.
Upphovsmän: Alexandra Salomonsson, Thomas G:son och Peter Boström.

Och nu blir det barnkalas! Holly, nya Molly och nya Polly ställer i år upp med en låt skriven av upphovsMÄNNEN bakom Euphoria. Förväntar mig sockersöta gelékarameller och får värsta tuggummipoppen. Sockerspeedad dagispopdisko det är vad det är. Med hopp och skutt + konfetti. Något de tränat på i tre månader, varför inte fortsätta träna? Men barnen kommer att gilla det.

Melodi nummer 3 "Du tar mig tillbaks", framförs av Martin Stenmarck.
Upphovsman: David Stenmarck.

Första gången han var med tog han hem alltihop (2005 19:e plats i ESC), nu är han med för tredje gången. Varför? För att det är bästa reklamfönstret för en artist som vill ge en slumrad karriär en skjuts. Nåväl denna låt är körsbär i likör till dansbandsvibbar. Att han kan sjunga har han visat tidigare och han känns trygg i sig själv. Fin ballad men känns lite blek efter dockornas tuggummipop.

Melodi nummer 4 "Killer Girl", framförs av Linda Bengtzing.
Upphovsmän: Mathias Kallenberger, Andréas Berlin, Linda Bengtzig och Dag Öhrlund.

Här har vi en äkta schlagertjej som vi för elva år sedan kunde följa i Fame Factory som producerade många duktiga artister. Fem gånger tidigare har hon tävlat i mello, nu återvänder hon till melloscenen med en låt vars text har vållat lite uppmärksamhet. Linda levererar en smällkaramell och en käftsmäll (sett till texten). Foten stampar takten till detta men samtidigt konstaterar jag att schlagerlåtarna inte gått så bra i år. Denna är inget undantag.

Melodi nummer 5 "If I Were Sorry", framförs av Frans.
Upphovsmän: Oscar Fogelström, Michael Saxell, Fredrik Andersson och artisten själv.

En debutant i mello som redan som 7-åring fick sin första hit - Zlatan-sången "Who's da Man". Han har lämnat raggae-gunget och gått vidare. Yngst i kväll men tydligen större än någon annan för han har bara ett förnamn. Kaxigt. Nu levererar han en härlig låt som får mig att resa i väg långt bort till en strand med vågor för surfing. Till Australien eller nåt. Han sjunger bra men lite släpigt, nästan lite för tillgjort. Överraskande med en fruktkola när jag väntade mig en polkagris.

Melodi nummer 6 "Håll om mig hårt", framförs av Panetoz.
Upphovsmän: Jimmy Jansson, Karl-Ola Kjellholm, Jakke Erixson, Pa Modou Badjie, Njol Badjie och Nebeyu Baheru.

Nu blir det kaos in the house, i alla fall om man lyssnar till vad Panetoz själva säger. De slänger in oss i en serievärld med superhjältar. Förväntar mig pop-rocks och får också detta i denna glada och spralliga låt. Kom igen, nu svänger det så mycket att det inte går att sitta still i soffan. Det är inte någon ny dansa pausa - bara dansa dansa.

Melodi nummer 7 "Youniverse", framförs av Molly Sandén.
Upphovsmän: Artisten själv, Danny Saucedo och John Alexis.

Jag erkänner. Min favvo innan tävlingen. En snutt av låten läckte ut och helt plötsligt kanske den skulle diskas. Nu blev det inte så för alla låtar som tävlar i denna deltävling fick samma "möjlighet" - 30 sek av alla låtar fanns tillgängliga ett dygn. Lika för alla. Ska det bli tredje gången gillt för Molly? Bästa rösten i denna deltävling, med hästlängder! Låten känns modern. Den är lugn men har en härlig lite suggestivt tempo i bakgrunden. Det verkar vara de lugna låtarnas år i år. Bäst denna lördag. Trots ett tråkigt nummer.

Sådärja, det var en påse lördagsgodis. Här finns något för allas smaker.

Till final: 7. Molly Sandén och 5. Frans
Till andra chansen: 2. Dolly Style och 6. Panetoz

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista