Regeringen vill ha mer trafik sjövägen.
Regeringen vill ha mer trafik sjövägen. Foto: Erik Svensson/TT Bild

Regeringen vill att mer gods går sjövägen

1:27 min

En svensk motsvarighet till norska Hurtigruten. Det kan bli resultatet av att regeringen nu vill undersöka möjligheten att öka andelen kust- och inlandssjöfart i Sverige.

Sjöfartsverket ska genomföra uppdraget i nära samarbete med Trafikverket och Sjöfartsforum, som är en intresseorganisation för svensk sjöfart, ser stora möjligheter. 

– Det handlar om transporter mellan svenska hamnar, men för er uppe i norr kan det även handla om transporter mellan svenska och finska hamnar. Att utnyttja vattenvägen på ett mer optimalt sätt än det som sker i dag, säger Anna Risfelt Hammargren, vd på Sjöfartsforum.

Det är inte bara transporter mellan storstäder i Syd- och Mellansverige som är intressanta när det gäller kustsjöfarten.

Det finns många hamnar i norr och stora mängder lämpligt gods.

– Olika typer av malmprodikter, skogsprodukter, bioprodukter eller bränsle och containertrafik, säger Anna Risfelt Hammargren.

Utredningen ska vara klar vid årsskiftet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista