Leif Bildström, geotekniker på SGU, håller koll på utsläppen från gruvomrpådet
Leif Bildström, geotekniker på SGU, håller koll på utsläppen från gruvomrpådet Foto: Ulf Larsson/SR

Lyckad återställning av gammal gruva

2:07 min

Det finns åtminstone ett exempel, där återställningen av förgiftade och fördärvade platser efter nedlagda gruvor gett lyckat resultat.

Från 40-talet fram till slutet av 70-talet bröt Boliden på statens uppdrag bland annat koppar i Adak, några mil söder om Norrbottensgränsen.

När återställningarna i Adakgruvan inleddes 1994 var det ingen vacker syn.

– Då såg det inget vidare ut, kanske det man inte såg var ännu värre. Vattnet i Skäppträskån var riktigt dåligt, mycket höga halter av metaller i vattnet, det var mer eller mindre förgiftat. All fisk och i princip alla insekter var borta, berätta Leif Bildström geotekniker på SGU Malå.

I nästan 20 år efter gruvepoken orsakade det två kvadratkilometer stora gruvområdet stora utsläpp av metaller som koppar och arsenik. 1994 inleddes ett sanerings och återställningsjobb av området, ett jobb som tog fyra år.

Leif Bildström som ansvarar för att ett par gånger per år samla in och analysera prover från bland annat vattendragen ser idag en markant förändring.

– Innan återställningen gick det ner nästan 1 200 kilo koppar per år i Skäppträskpån, idag är det mellan 10 och 15 kilo. Vi har ett PH-värde på mellan 6,2 och 6,5, det finns harr och insekter och till- och med fiskande utter i bäcken.

De stora sandmagasinen har täckts med två meter hårdpackad morän för att inte vatten eller syre ska komma ner i dammarna - där det finns mängder av metaller som inte utvunnits.

– Det ligger 6 000 ton koppar, lika mycket zink, 20 000 ton arsenik och inte minst finns det mer än ett ton guld i magasinen, säger Leif Bildström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista