Idde Nääs från F21 tränar inför högvakten
Idde Nääs är en av soldaterna från F21 som ska gå högvakten. Foto: John Strömshed

Soldater på kungligt bevakningsuppdrag

1:59 min

Den 2 mars är det dags för soldater från F21 att gå högvakten utanför Kungliga slotten i Stockholm och på Drottningholm. Under de senaste veckorna har förberedelserna inför det ärofyllda uppdraget pågått för fullt.

Arcushallen utanför Luleå har varit skådeplats för soldaternas träning. Det har blivit flertalet timmar som ägnats åt bland annat exercis. Idde Nääs är en av soldaterna.

–  Det är mycket marschering, mycket takt. Allting ska stämma, det ska ju se snyggt ut när alla turisterna kommer och tittar. Exercis är kanske inte det jag är bäst på, men i allmänhet tycker jag det ser ganska bra ut, säger hon.

Under sju dagar ska soldaterna gå högvakten utanför det Kungliga slottet.

– Högvakten är ju både en bevakningsuppgift och en ceremoniell uppgift, så det är båda delarna där vi förbereder oss som skyddsvakter och lär oss att hantera olika uppgifter som tillhör bevakningsuppgiften, säger Thomas Johansson som är vaktchef för högvaktsstyrkan.

Under högvakten bär soldaterna skarpladdade vapen och har rätt att, om nöden kräver det, avfyra dem. Även om något sådant inte hör till vanligheterna.

– Det ska bli spännande. Det är ju en ära att få vakta konungens slott. Men det är lite pirrigt också, det är ju en skarp uppgift, säger  Idde Nääs som ser fram emot uppgiften.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista