Mordplatsen på Sveavägen i Stockholm. Foto: Claudio Bresciani / TT
Mordplatsen på Sveavägen i Stockholm. Foto: Claudio Bresciani / TT

30 år sen mordet på Olof Palme

1:21 min

Idag, 28 februari, är det 30 år sedan statsminister Olof Palme mördades på öppen gata.

Socialdemokraten Ewa Hedkvist Petersen från Luleå var vid tiden för mordet riksdagsledamot och hon är kritisk till hur mordutredningen har skötts.

– Jag tycker att det är en stor rättsskandal att mordet inte är uppklarat. Vi vet att Palme kände sig hotad, att hans barn, hans familj blev hotade och hatade – ändå stod polisen och säkerhetspolisen inte på tå.

En av de som granskat mordutredningen är journalisten och författaren Tomas Bresky från Luleå och han är av den uppfattningen att polisen misslyckades och körde i diket med utredningen redan från början:

– Den dikeskörningen fortsatte man i många år. men det är viktigt att understryka att det fortfarande finns en rad uppslag som man ännu inte har granskat. Det är Sydafrika och det är det svenska inhemska spåret – fakta som inte har vederlagts och som jag tycker att man från polisens sida måste gå djupare in i, säger Tomas Bresky.

Idag på årsdagen av mordet på Olof Palme bemannas tipstelefonerna av de sex medarbetarna i polisens Palmegrupp – och det i hopp om nya uppgifter som ska leda utredningen framåt.

Under de 30 år som gått sedan mordet har tusentals tips kommit in, men idag hoppas man alltså på fler.

Palmeutredarna nås på telefon 114 14 mellan klockan 14 och 22.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista