Kokkaffe över öppen eld.
1 av 3
Kokkaffe över öppen eld. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio
Linnea Luttu
2 av 3
Programledare Linnea Luttu. Foto: Magnus Stenberg/Luleåfotograferna
Niclas Bentzer och David Erixon.
3 av 3
Niclas Bentzer och David Erixon. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio

Premiär för nya friluftsprogrammet Ute med P1

Varför är utelivet enklare än vardagslivet? Och hur håller två personer sams i fem månader på tur? Idag har det nya friluftsprogrammet Ute med P1 premiär.

Turskidåkarna och kompisarna Niclas Bentzer och David Erixon bestämde sig 2012 för att åka 253 mil genom den skandinaviska fjällen.

Deras långa tur startade vid Lindesnes fyr, Norges sydligaste punkt, och avslutades vid Nordkap. De färdades mest genom de norska fjällen men de passerade också svenska Kungsleden och Padjelanta och finska Halti.

– Jag kan tycka att den civiliserade världen bjuder på mer psykiska påfrestningar. Datorer som krånglar, man måste stå i kö, tanka bilen. Ute i turlivet är det betydligt mindre av den varan, säger Niclas Bentzer om varför han tycker livet ute på tur är enklare än vardagen.

I programmet hör du också överlevnadsexperten Harriet Hultin från Svenska Överlevnadssällskapet tipsa om hur man håller sig varm och torr om man till exempel går vilse och tvingas övernatta i naturen.

Fem program sänds under våren och i kommande program handlar det om bushcraft, jakt, klättring och naturfotografering och i det programmet möter Linnea Luttu fotografen Peter Rosén i Abisko.

Programledaren Linnea Luttu är till vardags dagproducent och reporter på P4 Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista