Ambulanshelikoptern i Gällivare.
Ambulanshelikoptern i Gällivare.

Företagsköp kan gynna helikoptersjukvården

Henry Hansen, Scandinavian Medicopter: Bättre verksamhet även i Sverige
1:37 min

Scandinavian Medicopter, med bland annat kontor i Gällivare, har lagt anbud på hela den norska ambulanshelikopterverksamheten. Skulle företaget vinna det norska anbudet, som värderas till drygt fem miljarder norska kronor, skulle det finnas en rad samordningsvinster.

Scandinavian Medicopter som bland annat sköter helikoptersjukvården i Norrbotten och en rad andra landsting, har i konkurrens med fyra norska bolag lagt anbud på att sköta hela den norska helikopterverksamheten. Det handlar om 18 helikoptrar på 13 baser och anbudet värderas till drygt 5 miljarder norska kronor.

Vinner det svenska bolaget anbudet så blir det samma bolag som opererar i hela norra Sverige, Finland och Norge.

– Vi ser möjlighet att kunna utväxla gemensam backup, det operativa med personal, piloter även teknisk samarbete. Det är inom en flygradie på en timme om man ser Gällivare som ett centrum, säger Henry Hansen, vd på Scandinavian Medicopter.

Henry Hansen ser även en del operativa fördelar med närheten mellan helikopterbaserna.

– Det bli effektivare och det bör även bli en billigare tjänst då vi kan samordna personalen på ett bättre sätt.

I juni kommer norska myndigheter meddela vilket bolag som vunnit upphandlingen. Det nya bolaget kommer att tillträda i Norge i juni 2018 och sköta helikoptersjukvården till 2028.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".