Så ska Barents center se ut. Grafik: Concent.
Så ska Barents center se ut. Grafik: Concent.

Barents Center börjar byggas till sommaren

1:29 min

Det omdiskuterade miljardprojektet Barents Center i Haparanda ska börja byggas före sommaren. Det beskedet gav idag projektens ägare Mikael Fahlander, när han frågades ut av Haparandas politiker.

Enligt planerna ska Barents Center innehålla skola, multiarena och butiker.

– Vi kommer att göra klart det, och påbörja produktionen innan semestrarna, sa Mikael Fahlander.

Han fanns idag på plats i Haparanda för att ge information och svara på frågor från kommunfullmäktige.

– Jag är lite förvånad över att man ens ifrågasätter om Barents Center skulle bli av. Man lägger inte ner så här mycket tid och resurser på något som inte blir av, sa Mikael Fahlander.

Enligt honom kommer projektet att ta 25-26 månader att färdigställa, vilket skulle innebära inflyttning under 2018. Det skulle i så fall innebära ytterligare en försening. Något som Mikael Fahlander menar att Haparandas kommunpolitiker själva rår över.

– Det har varit många försök från oppositionens sida att ställa till det, i media framförallt. Det får effekter. Vi hade en bra kund som ville köpa centret och vi skulle börja bygga. Men då började man igen, kan man säga upp avtalet?

Fahlanders kritik fick oppositionspolitikern Ann-Charlotte Bucht (M) att reagera.

– Vår uppgift är att debattera och värna om våra kommuninvånares pengar. Så jag tycker att det är märkligt att ifrågasätta det. Ni har ju dessutom kommit med löften som inte har hållits, så det är klart folk börjar undra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista