Överkalix är en av de kommuner i länet där man behöver rekrytera många handledare till flyktingungdomar. Foto: Anna Torgnysdotter.
Överkalix är en av de kommuner i länet där man behöver rekrytera många handledare till flyktingungdomar. Foto: Anna Torgnysdotter/P4 Norrbotten

800 nya jobb har skapats i Norrbotten

2:01 min

Det har skapats en mängd nya jobb i Norrbotten det senaste halvåret på grund av den stora flyktingsinströmningen - och nyrekryteringar pågår fortsatt under resterande 2016 i många kommuner. Närmare 800 nya jobb handlar det om enligt den sammanställning som P4 Norrbotten gjort.

Överkalix är en sån kommun där just nu 14,5 fasta jobb har varit ute på annons, förklarar chefen på ett av kommunens nya HVB-hem, Astrid Isaksson.

–Vi rekryterar personal för fullt. Och vi är mitt inne i slutskedet av rekryteringsprocessen, säger Astrid Isaksson.

Vad är det ni gör just nu?

–Vi har intervjuat och nu går vi väl igenom de vi har intervjuat.

Det är full rulle i Överkalix: inne på kommunhuset och på arbetsförmedlingen. Både sommarvikariaten är ute nu och även de helt nya jobben som blivit till tack vare flyktingmottagandet: 14,5 fasta tjänster som utannonseras på en och samma gång hör inte direkt till vanligheterna i en av länets allra minsta kommuner.

P4 Norrbotten har varit i kontakt i flera omgångar med länets samtliga kommuner för att pejla av det rekryteringsbehov som redan varit, men som också stundar inför resten av det här året. Många har väldigt svårt att göra en fortsatt prognos eftersom det är planerat för ett fortsatt stort mottagande, både av ensamkommande flyktingbarn men också familjer och enskilda. samtidigt som det nu är betydligt färre flyktingar som passerar de svenska gränserna.

Fram tills dagens datum har närmare 500 nyrekryteringar gjorts i de 14 kommunerna i länet, inom Migrationsverket i Norrbotten och hos en privat aktör som Aleris, med huvudsaklig verksamhet i Boden. Och uppskattningen hos de här arbetsgivaren för resten av året handlar om åtminstone 300 ytterligare anställningar. Alltså totalt 800 nyanställningar i Norrbotten, lågt räknat.

I länets största kommun, Luleå, har hittills enbart arbetsmarknadsförvaltningen anställt 80 extra personer sen i höstas. Och anställningarna fortsätter med rätt stor styrka under det här året inom Luleå. 

Maarit Enbuske, chef på arbetsmarknadsförvaltningen i Luleå, tycker att det varit väldigt många kompetenta personer som sökt jobben: lärare, socialpedagoger, it-personal och kockar.

–Väldigt stort intresse, kan jag säga har det varit. Vi har haft otroligt många som vill söka de här jobben och prova på jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista