Svartvit bild på tre flickor som äter med sked från tallrikar i en skolmatsal.
Arkivbild på skolmatsal. Foto: TT

Arkivpärla: Sofia Kannikko berättar om livet i skolköket

4:50 min

Dagens arkivpärla kommer från skolbespisningen i Heden utanför Boden från år 1948. Det är Sofia Kannikko som arbetar där som bland annat berättar om sitt nya moderna kök.

Kan du berätta mer om personerna som är med i intervjun? Hör av dig till eleonor.norgren@sverigesradio.se 

Det är Radiotjänsts reporter Ingrid Samuelsson som är på besök på skolan och träffar Sofia Kannikko som med stolthet berättar om sitt jobb i köket. 

Hon visar runt i det nya moderna köket i skolan och berättar om hur enkelt det är att göra pannkaka på 50 liter smet nu när hon har en ny modern ugn.

Den budget hon har att hålla sig till är att varje portion får kosta 60-70 öre men hon försöker få det billigare genom att laga mycket själv. 

Till sin hjälp i köket på luncherna har hon också elever som kommer och vill hjälpa till. När reportern är på plats är eleverna Inga-Lill Lundberg och Lena Granström (osäkert efternamn) och hjälper till. 

Sofia Kannikko kom från Risudden i Övertorneå kommun och hade flyttat till Boden för att jobba, berättar en brorsson till henne som P4 Norrbotten varit i kontakt med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista