Niila Inga, ordförande i Laevas sameby, gillar inte att licensjakten på lodjur har stoppats.
Niila Inga, ordförande i Laevas sameby, gillar inte att licensjakten på lodjur har stoppats. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.

Besvikelse över stoppad lojakt

1:37 min

Licensjakten på åtta lodjur i Norrbotten, som skulle ha startat den 1 mars, stoppades av Naturvårdsverket. Samebyarna i de berörda områdena reagerar med stor besvikelse.

Länsstyrelsen i Norrbotten beslutade tidigare i år om licensjakt på åtta lodjur i länet. Men det överklagades till Naturvårdsverket, som gjorde en prövning och sedan rev upp länsstyrelsens beslut.

Naturvårdsverket ansåg bland annat att länsstyrelsen i sitt beslut inte hade visat om det fanns andra lämpliga alternativ till licensjakt.

Gunnar Johansson, ordförande i Kalix sameby, är besviken.

– Vi tycker att det är en katastrof. Vi har nog med bekymmer med rovdjur, bildödade renar och tågdödade renar, säger han.

Enligt länsstyrelsens tidigare beslut skulle tre lodjur ha fått skjutas i Tornedalen, lika många i Arvidsjaur och Arjeplog kommuner, och två lodjur i Gällivare och Kiruna kommuner ovan odlingsgränsen.

– I vårt beslut säger vi att det finns ett ekologiskt utrymme för ett sådant jaktuttag. Det är inte där skon klämmer, utan det var att det inte var visat att samtliga kriterier var uppfyllda, säger Nils Henriksson, jurist vid Naturvårdsverket.

Niila Inga som är ordförande i Laevas sameby i Kiruna kommun är upprörd över beslutet.

– Jag tycker att det är ett otroligt korkat agerande av Naturvårdsverket.

Länsstyrelsen fortsätter att titta på frågan, men det är oklart om ett nytt beslut om licensjakt på lodjur hinner tas senare i vinter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista