Lokalerna påverkar patienternas tillfrisknande, anser Anne Kemi, en av projektledarna för det planerade bygget.
Lokalerna påverkar patienternas tillfrisknande, anser Anne Kemi, en av projektledarna för det planerade bygget. Foto: Per Vallgårda

Lugn och aktivitet i ny psykiatribyggnad

1:33 min

Den trångbodda vuxenpsykiatrin vid Sunderby sjukhus ska få nya lokaler. Landstingsstyrelsen väntas i dag fatta ett inriktningsbeslut som innebär att verksamheten om fem år kan flytta in i en helt ny byggnad.

Patienter från stora delar av Norrbotten är beroende av psykiatrin i Sunderbyn och nya lokaler är efterlängtade, säger Anne Kemi, en av projektledarna för bygget.

– I dag har vi vårdlokaler som motarbetar oss, vi har för trånga lokaler, patienterna har inte möjlighet att kunna välja att vara i avskildhet, vår jourmottagning har för få rum.

Vuxenpsykiatrins lokaler är inte ändamålsenliga och landstinget planerar därför att bygga nya och större lokaler i anslutning till sjukhuset.

Kostnaden beräknas till nästan en kvarts miljard kronor.

Planen är att den nya psykiatribyggnaden bland annat ska ha lokaler för fysisk aktivitet, vilket inte finns i dag. Även ett så kallat sinnenas rum ska få plats i byggnaden.

– Ett lugnt och skönt rum där man ska kunna vistas som patient, säger Anne Kemi.

Landstingsstyrelsen väntas i dag fatta beslut om att ta in anbud för projektering av den nya psykiatribyggnaden.

– Det är alltid så med byggprojekt att de drar ut på tiden men inom fem år hoppas jag verkligen att vi har ett nytt hus.

Och det kommer att ge patienterna större chans att bli friska än i dag, tror Anne Kemi.

– Det hoppas jag verkligen, jag tror absolut att lokalerna påverkar patienternas tillfrisknande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista