Lulnäsudden. Foto Eleonor Norgren / Sveriges Radio.
På Lulnäsudden upptäcktes föroreningarna i augusti förra året. Foto: Foto Eleonor Norgren / Sveriges Radio

Miljötillsynschef välkomnar rapport om PFAS-utsläpp

1:06 min

Samhället vaknade väldigt sent. Det menar Göran Enander som utrett giftskandalen med PFAS-ämnen från brandsläckningsskum. Gunilla Andersson, avdelningschef för miljötillsyn i Luleå kommun, välkomnar åtgärdsförslagen.

Föroreningarna med PFAS, högfluorerade ämnen, upptäcktes i augusti förra året i sommarstugeområdet Lulnäsudden. Luleå är därmed en av flera orter där befolkningen drabbats av de hälsofarliga kemikalierna.

Regeringens utredare Göran Enander konstaterar att samhället vaknade sent i den här frågan. Han får medhåll av Gunilla Andersson. 

– Ja, man har vaknat sent. Man har vetat om att det finns men man har vetat väldigt lite om alla dessa ämnen, säger hon.

Det var på onsdagen som Göran Enander presenterade sin utredning. Han föreslår skärpt kemikalielagstiftning, bättre tillsyn och ett center för att få producenter och konsumenter att ersätta farliga ämnen och material med ofarliga. 

– Det är jättebra för vi har efterfrågat vägledning och hur vi ska hantera den här typen av frågor, säger Gunilla Andersson

PFAS-ämnen finns i brandsläckningsskum som bland annat används av Försvarsmakten.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista