Foto Stig-Arne Nordström, Sveriges Radio.
Mattias Karlsson (M) oppositionsråd i Landstinget i Norrbotten. Foto Stig-Arne Nordström, Sveriges Radio.

Storregionen kommer allt närmare

Nästa vecka väntas den så kallade indelningskommittén föreslå regeringen att de fyra nordligaste länen slås ihop till en storregion, Region Norrland.


Politiker från de fyra norrlandstingen diskuterar nu att bilda en arbetsgrupp med tolv personer som ska hantera förändringen.

Och det är inga lätta frågor som landstingspolitikerna måste ta ställning till om en storregion bildas – exempelvis måste man komma överens om var regionparlamentet ska placeras och vilken stad som ska utses till residensstad i det nya jättelika länet.

Ledamöter från landstingsstyrelserna i Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten träffades i Örnsköldsvik i går och i förrgår och mötte bland annat regeringens utredare Barbro Holmberg och Kent Johansson som berättade om sitt arbete med att föreslå ny länsindelning med väsentligt färre län än i dag.

Deras förslag ska presenteras för regeringen på onsdag nästa vecka, och enligt Mattias Karlsson (M) i landstingsstyrelsen i Norrbotten är det ingen tvekan om att utredarna kommer att föreslå att en nytt norrländskt storlän ska bildas den första januari 2019.

Enligt Mattias Karlsson, som var med på mötet i Örnsköldsvik, funderar nu landstingspolitikerna på att bilda en arbetsgrupp med tre politiker från varje län, sammanlagt tolv personer, som ska hantera de förändringar som behövs om planerna blir verklighet.

Arbetsgruppen ska förutom de känsliga frågorna om regionparlament och residensstad bland annat titta på frågor som rör hälso- och sjukvård, kollektivtrafik och regional utveckling.

Vid en videokonferens den 19 april ska beslut fattas om arbetsgruppen ska bildas, och vilka uppgifter den ska få.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista