Landstingshuset i Luleå. Foto: Inger Marklund/Sveriges Radio.
Revisorernas tuffa kritik mot hur ångest- och depressionsvården fungerar landar i dag på landstingsstyrelsens bord. Foto: Foto: Inger Marklund/Sveriges Radio.

Revisorer: Patienter med ångest drabbas hårt

Patienter med ångest och depression får inte vård enligt nationella riktlinjer. Den tuffa kritiken kommer från landstingets revisorer och landar i dag på politikernas bord.

Patienter med depression och ångest riskerar att drabbas hårt eftersom vården i Norrbotten inte håller måttet. Det är landstingets revisorer som drar slutsatsen efter att verksamheten jämförts med nationella riktlinjer för hur vården ska fungera.

Kritiken handlar bland annat om att patienterna ofta får träffa många olika läkare och att det saknas fungerande rutiner för remisser från primärvården till specialistpsykiatrin.

Revisionsrapporten ska i eftermiddag diskuteras i landstingsstyrelsen. 

I ett skriftligt svar på kritiken menar landstingsstyrelsen att "psykisk ohälsa är ett område med många utmaningar" och att det pågår ett arbete för att lösa problemen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista