Sven-Erik Österberg
Norrbottens Landshövding Sven-Erik Österberg tror att gruvan i Kaunisvaara öppnar igen. Foto: David Ohlsson / P4 Norrbotten

Landshövdingen: Gärna mer statlig verksamhet i Norrbotten

1:45 min

Fler myndigheter bör flyttas ut från Stockholm. Det föreslår statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi i dag på Dagens Nyheters debattsida.

 

Norrbottens Landshövding Sven Erik Österberg välkomnar förslaget.

—Det är någonting man talat om länge och det är bra att man nu sätter det på skrift, säger Sven Erik Österberg.

Redan i dag finns det runt 20 olika statliga verksamheter representerade i länet och det är något som kan tala för Norrbotten om och när fler statliga myndigheter flyttas från Stockholm tror Sven Erik Österberg som också menar att Norrbotten står sig mycket konkurrenskraftigt mot övriga Sverige.

— Oftast krävs det ett bra kluster omkring där det finns annan statlig verksamhet när man ska rekrytera. En intressant miljö är också viktigt och det har vi här uppe så på den punkten känner jag mig väldigt lugn. Norrbotten tar gärna emot mer statlig verksamhet, säger Sven Erik Österberg.

Statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi skriver idag på DN debatt att "Det avgörande skälet till varför regeringen engagerar sig i frågor om myndigheternas lokaliseringar är att staten ska ta sitt ansvar för ett Sverige som håller ihop. Människor, orter och hela bygder ska inte känna sig övergivna”

— Den känslan stöter jag på ganska ofta. Och det är klart om man tittar tillbaka på vad som funnits med post, och vägverk med mera funnits på orter och nu inte finns kvar. Många tycker det har blivit en förändring som är dyster och negativ många gånger så absolut, den känslan finns.  Om det här kan leva upp till att återskapa känslan från förr återstår att se, det här skapar väldigt stora förväntningar och jag tror man måste ha en realistisk syn vad som kan komma ut av det här.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista