Sunderby sjukhus. Foto: Linnea Luttu/Sverigesradio
1 av 3
Sunderby sjukhus. Foto: Linnea Luttu/Sverigesradio
Michael Dahlberg är länschef för kirurgi och urologi på landstinget i Norrbotten.
2 av 3
Michael Dahlberg, länschef för kirurgi och urologi på landstinget i Norrbotten. Foto: Eva Elke/Sveriges Radio
Erica Ohlsson, ordförande för vårdförbundet i Norrbotten. Foto: Turi Wennberg/ Sveriges Radio
3 av 3
Erica Ohlsson, ordförande för vårdförbundet i Norrbotten. Foto: Turi Wennberg/ Sveriges Radio

Operationer kan ställas in när kirurgin drar ner

1:32 min

Kirurgavdelningen på Sunderby sjukhus tvingas minska antalet vårdplatser på grund av sjuksköterskebrist. Det kan leda till att fler planerade operationer på sjukhuset ställs in.

– Vi har ont om vårdplatser generellt sett, så det är aldrig bra att behöva dra ner vårdplatser för det ökar ju trycket ytterligare på de vårdplatser som finns, säger Michael Dahlberg, verksamhetschef på kirurgen.

Bristen på sjuksköterskor har varit känd länge – och nu får den följder på kirurgavdelningen. Här har flera sjuksköterskor bytt arbetsplats. Därför måste ledningen ta bort fem vårdplatser. Det kommer att få konsekvenser, bedömer Erica Ohlsson, ordförande för Vårdförbundet i Norrbotten.

– Då blir det överbeläggningar istället. Det finns också patienter såklart som opereras och som behöver en vårdplats under en eller ett par dygn och de kommer inte kunna ha möjlighet till det, säger hon.

Michael Dahlberg:

– Visst finns det en risk för att så kallade planerade operationer kan få vänta på grund av att det blir för många akuta patienter inne på sjukhuset.

Dahlberg tror inte att det finns någon fara för patientsäkerheten, däremot kan köerna bli längre. Han hoppas nu på att nya arbetssätt ska göra så att minskningen av vårdplatserna inte blir så kännbara. Ambitionen är att få tillbaka vårdplatserna innan året är över.

– Det är absolut vårt mål. Men jag ser nog att det här kan bestå några månader. Det finns risk för det, säger han.

För att undvika såna här problem på längre sikt gäller det att locka sjuksköterskor till landstinget.

– Ja, jag känner mig lite tjatig, men det viktigaste för Norrbottens läns landsting, det är att bli en attraktiv arbetsgivare som välkomnar nyanställda, som värderar vår kunskap. Då måste man också titta på hur vi ska kunna locka personal att utbilda sig och komma och jobba i Norrbottens läns landsting, säger Erica Ohlsson.

Kirurgen på Sunderby sjukhus har mellan 60 och 74 vårdplatser, beroende på vilka vårdplatser man räknar in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista