Veckans färsking BLK Tape.
Veckans färsking BLK Tape. Foto: Privat.
Veckans färsking vecka 10 2016

BLK Tape reser sig ur askan som fågel Fenix

Från The Colored Office Paper till Ailucrash - och nu BLK Tape. Kirunabandet är tillbaka med starka melodier och mörk sång.

Har du en ny låt på gång? Vill du vara Veckans färsking i P4 Norrbotten? Hör av dig till oss!

Det är något ödesdigert över bandet BLK Tape från Kiruna. Som en framtidssaga som inte kan bestämma om den är en dystopi eller en utopi över vad som komma skall. Med ett helhetstänk har BLK Tape i framtoning, musik och text skapat ett storslaget koncept. Ljudbilden är industriell, bitvis mörk med elektroniska inslag. Det tillsammans med starka melodier och Ludvigs mörka sång som för tankarna till band som Depeche Mode, de tyngre Sisters of Mercy och 80-talets synthpop. För det är i slutändan modernt och poppigt så det förslår!

”Det ska höras att man kommer från en industristad”, förklarar Ludvig Nilsson sångare och låtskrivare i bandet.

Medlemmarna i BLK Tape är ingen ny bekantskap för den trogne P4-lyssnaren. Bandet bildades redan 2006, då under namnet The Colored Office Paper. 2009 vann de Svensktoppen Nästa här i Norrbotten och tog sig hela vägen till riksfinalen av tävlingen. Bandet bytte namn till Ailucrash i samband med deras medverkan i filmatiseringen av boken ”Jag saknar dig, jag saknar dig”. Sedan blev det tyst om bandet.

Ur uppbrottet föddes BLK Tape genom en kreativ process där de började gräva i sin historia och sitt ursprung. Resultatet är starka singlar som Shangri-la som är en hyllning till hemstaden Kiruna som släpptes i januari och nu låten som vi valt som Veckans Färsking: Phantom.

Låten Phantom handlar om att drömma stort och vilja mycket men att ändå hållas tillbaka av de spöken och fantomer vi själva sätter på våra axlar berättar bandet. Texten är skriven av Magnus ”Kitok” Ekelund från Jokkmokk som bandet kommit att samarbeta nära med. Phantom är en fin ballad som liksom första singeln Shangri-La skapar ett sug att höra den igen och igen och som växer med lyssningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista