Steve Miell och en fänkål. Foto: Tova Nilsson/Sveriges Radio
Kocken Steve Miell har ett kärleksfullt förhållande till fänkål. Foto: Tova Nilsson/Sveriges Radio

Kocken tipsar: Skrei med fänkål och passion

Kocken Steve Miell "Matlagning är som bilkörning"
1:09 min

Kocken Steve Miell älskar skrei och bjuder på fisherman's pie och resterna blir termosvänlig soppa.

Det är skreisäsong och skidsäsong. Kocken Steve Miell kombinerar de båda för att få till en härlig middag som passar perfekt för en sportlovshelg.

– Den här maten tycker jag man ska bjuda grannen eller en vän på. Sen gör man soppa dagen efter på resterna och tar med sig ut i skidbacken, tipsar Steve Miell.

Fisherman’s Pie, 4-6 personer 

1 kg skrei ( 250 g per portion, minst)

Dill

Rivet citronskal

1 finriven fänkål

Eventuellt lite sjögräs

1 purjolök (den vita delen)

1 finhackad lök

1 vitlöksklyfta (krossad med flingsalt)

2 selleristjälkar (rensa och hacka i 5mm bitar)

4-6 potatisar av mjölig sort

1 rotselleri

2 morötter

bladpersilja

100g smör

1dl mjölk

Salt

Svartpeppar

Muskot

Redskap: Ugnsfast form, potatispress eller potatisstöt. Stekpanna. Ugnsfolie.

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Dela fisken i bitar på cirka 100 gram. Strö över rivet citronskal och dill.

Skala potatis, rotselleri och morötter och koka det.

Hackad lök, purjolök och till sist vitlök och selleri ska stekas på låg värme till de börjar bli genomskinliga. Häll över fisken.

Krossa potatisen och rotselleri till mos eller pressa. Tillsätt smör, sen mjölk, bred moset över fisken som ett lock. Tillaga i 20 minuter i 200 grader.

Dag 2, soppa:

Tillsätt vatten och värm upp, krossa sen och du har en fin soppa, servera med nybakt bröd eller grillad smörgås med ost och rödlök.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".