Över 33 000 meter borkärnor finns från Copperstones områden i Arvidsjaur.
1 av 2
Över 33 000 meter borkärnor finns från Copperstones områden i Arvidsjaur. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio
Per Storm, vd Copperstone Resources.
2 av 2
Per Storm, vd Copperstone Resources.

Gruvbolag letar malm i Arvidsjaur

1:21 min

I snart 100 år har det bedrivits prospektering efter malm i trakterna av Svartilden, i södra delen av Arvidsjaurs kommun. Under hösten har Copperstone Resources letat malm i området.

Redan 1920 väcktes intresset för Svartlienområdet, ett flertal företag har varit och prospekterat, alltså letat malm, i de området. Idag är det Copperstone Resources som äger undersökningstillståndet för hela området.

Ett bearbetningstillstånd finns för själva Svartlidenfyndigheten. För den närliggande fyndigheten, kallad Eva, ligger frågan om bearbetningstillstånd på regeringens bord för avgörande.

Under hösten har Copperstone borrat i två områden norr om de här två fyndigheterna, Sandberget 200 och Sandberget 300. Borrningen ska nu utvärderas i en så kallad mineraltillgångsundersökning, som kommer att ge svar på hur utbredd mineraliseringen är och vilka halter den innehåller.

– Vi hoppas och tror att det är halter och mängder som är intressanta att utvinna ekonomiskt, säger Per Storm, vd på Copperstone Resources.

De mineraler som hittats i det här området är: koppar, guld, silver och zink.

För att ligga i framkant tidsmässigt görs andra tillstånd klara parallellt med undersökningen av mineraltillgången.

– Vi jobbar med koncessionstillstånd parallellt, men även förstudier och jämförbarhetsstudier, på samma sätt som man gör med alla gruvor som ska startas upp, säger Per Storm.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista