Organisten Markus Wargh
Organisten Markus Wargh. Foto: André Pettersson/Sveriges Radio.

Organisten Markus Wargh om improvisation och att spela med Janne Schaffer

4:24 min

Veckans fredagsgäst är en hyllad och prisad musiker som valt ett kraftfullt instrument som han tycker passar sin personlighet - explosiv och temperamentsfull. Möt Luleå domkyrkas organist Markus Wargh i P4 Norrbotten.

Markus Wargh växte upp i Jakobstad i Finland och redan i femårsåldern upptäckte han sin farmors elorgel och började spela. Som 13-åring började han ta lektioner och orgeln i kyrkan i närheten imponerade på honom.

Och på den vägen fortsatte det. 1991 tog han examen från Sibeliusakademien 1991, som den tredje i akademiens historia med högsta möjliga betyg.

Sedan flyttade han till Sverige, Norrbotten och Piteå för att studera vid Musikhögskolan. Där tog han examen som konsertorganist 1995 och fortsatte sedan som lärare innan tjänsten som organist i domkyrkan i Luleå blev ledig 2001.

Bach, de stora romantiska verken och improvisationen ligger nära hans hjärta och han har gett konserter runt om i Europa och USA. Inte sällan i spännande samarbeten med artister som gitarristen Janne Schaffer och saxofonisten Carl Henrik Fernandi.

Fortfarande finns drömmar om att turnera i stora kyrkor och katedraler där hans musik gör sig bra.

På fritiden blir det mycket tid med barnen, löpning och skidåkning vid hemmet i Sävast. Och i dagarna släpper han en skiva.

Markus Wargh är veckans fredagsgäst i P4 Norrbotten 4/3 kl 15.00-15.45.

Här kan du lyssna på hela intervjun och även höra hans önskelåt (tom 160403). 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista