Julia Kankanranta åker skidor i Måttsund med mamma Ulla-Britt. Hon är inte positiv till mera matematik.
Julia Kankanranta åker skidor i Måttsund med mamma Ulla-Britt. Hon är inte positiv till mera matematik. Foto: Bo Torbjörn Ek/ Sveriges Radio.

Blandade känslor inför mer matte

1:40 min

Mellanstadieeleverna ska redan i höst få mer matematik i skolan, efter ett nytt beslut från regeringen. Men det skapar problem för skolorna i Norrbotten, som nu måste riva upp sin planering.

– Det är rent organisatoriska problem. Vi ska in med mer undervisningstid i de här tre årskurserna med befintlig lärarkår och där har vi redan hunnit långt i både bemannings- och organisationsplanering, säger Bertil Sundström, verksamhetschef för förskolan och grundskolan i Boden.

Svenska elever har blivit allt sämre på att räkna, och det vill regeringen åtgärda. Nu väntar 105 extra timmar matematik i årskurs fyra till sex från och med höstterminen. Men Bertil Sundström tycker att förändringen kommer för fort.

– Att fatta ett beslut under vårterminen, när kommunerna sitter med både organisationsplaneringar och schemaplaneringar, det tycker jag är lite tidigt, säger han.

Sportlovslediga Julia Kankanranta, som börjar fyran i höst, är en av de elever som kommer att märka förändringen. Och för henne kommer beskedet lite som en kalldusch.

– Inte bra. Det är jobbigt att räkna i matteboken hela dan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista