Erik Simanders farfar i det fotoreportage som han vann årets bild 2016 med.
1 av 3
Erik Simanders farfar i det fotoreportage som han vann kategorin "Årets bildreportage Sverige" årets bild 2016 med. Foto: Erik Simander.

Erik Simander belönad för sorgeskildring

2:33 min

Fotografen Erik Simander från Piteå har i helgen fått pris för det bildreportage han gjort med sin farfar, som beskriver sorgen efter att hans hustru gått bort.

Erik Simander, 26 år, studerar för närvarande sista året vid Nordens Fotoskola. Som examensarbete valde han att fotografera sin farfar, som precis hade förlorat sin hustru.

Egentligen hade Erik planerat ett annat examensarbete, men när han förlorade sin farmor ville han vara närmare farfar. Där skapades också bilderna – som nu har blivit prisade vid Årets bild som segrare i kategorin "Årets bildreportage i Sverige".

Juryns motivering:

En personlig berättelse med en respektfull och enkel berättarstil. Många av oss kommer att hamna i den här situationen, men undviker att tänka på det. Juryn uppskattar bildspråket, bildkvalitén och fotografens känslighet och sinne för vardagliga detaljer. Bildsekvensen och redigeringen är av hög kvalitet, något juryn saknade i ett flertal reportage.

Samtliga av Erik Simanders bilder kan ni se på Årets bild

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista