Per Storm, vd Copperstone Resources.
Per Storm, vd Copperstone Resources.

"Oberoende prospektering i Sverige hotas"

1:33 min

Flera ärenden rörande beslut om gruvetableringar ligger nu hos regeringen för avgörande. Ett hot mot verksamheten anser fristående prospekteringsbolag.

Normalt är det myndigheten Bergsstaten som beslutar om ett företag ska få en bearbetningskoncession av en malmfyndighet. Men det är inte ovanligt att avgörande beslut om gruv- och mineralbrytning i stället hamnar hos regeringen. 

Nu ligger det fem ärenden angående bearbetsningskoncession hos regeringen för avgörande. Det här gör att handläggningstiderna har tenderat att bli långa.

Eva-fyndigheten i södra delen av Arvidsjaurs kommun är ett sådant exempel.

– Hela den här processen har tagit tio år, vilket vi tycker är för gräsligt, säger Per Storm, vd på Copperstone Resources, som äger rättigheten till fyndigheten.

Ärendet om bearbetningskoncession har legat för yttranden och beslut hos länsstyrelsen, Bergsstaten, samebyarna och nu hos regeringen för avgörande. Att allt fler ärenden hamnar hos regeringen för avgörande är olyckligt tycker Per Storm.

– Dels är det en kompetensfråga där Bergsstaten har kompetensen, att ärenden hamnar i regeringskansliet riskerar att det blir en politisk bedömning av ärenden, säger han.

Att prospekteringsborra kostar avsevärda summor. Pengar som företagen hoppas få igen vid en eventuell brytning av eventuella fyndigheter. Men tar det allt för lång tid innan prospekterande bolag börjar tjäna pengar på en fyndighet är konkursriken uppenbar.

– Absolut, det är en tydlig risk, säger Per Storm.

I Regeringens mineralstrategi inleds texten:

"...konkurrenskraften i svensk gruv- och mineralnäring ska ökas, så att Sverige behåller och förstärker sin position som EU:s ledande gruvland"

– Handläggningstider och osäkerheter på den politiska sidan är idag de största hindret för den oberoende prospekteringen i Sverige, säger Per Storm.

Att Sverige vill framstå som en ledande gruvnation, håller det ryktet på att naggas i kanten?

– Det är min bedömning, absolut, säger Per Storm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista