Johan Johansson, vd för Bodenbo, framför tomten där det ska byggas.
Johan Johansson, vd, framför tomten. Arenan ska flyttas innan de nya husen byggs. Foto: Bo Torbjörn Ek/ Sveriges Radio

Bodenbo bygger nytt efter rivningsvågen

1:28 min

Bodenbo siktar på att bygga 130 lägenheter i Boden inom några år. Först ut är två nya sjuvåningshus, som ska ligga på en tomt där bolaget tidigare rivit tre stora hyresfastigheter.

– Jag tycker att det känns jättebra för det är ju en centralt belägen tomt inne i stan. Sen kan jag förstå att många tycker att vad tokigt, varför rev man de där husen? Med facit i hand kan man nog säga att de gjort nytta om vi haft kvar dem, säger Johan Johansson, vd för Bodenbo.

Boden är en av de kommuner i Norrbotten som under bostadskrisen på 90-talet fick riva massor av kommunala hyresrätter. Men nu har vinden vänt. Det kommunala bostadsbolaget ska nu bygga två nya hus på Garnisonsgatan, som innebär ungefär 60 nya lägenheter. Det handlar om ettor, tvåor och treor.

Johan Johansson ser ingen risk för att det ska bli rivningar igen.

– Det tror jag inte. Det som hände var att Boden tappade nästan 3000 invånare under bara några år och det vart ett stort överskott på bostäder, som revs, säger han.

I dag är efterfrågan på lägenheter i Boden större än tillgången. Därför har Bodenbo planer på att bygga på ytterligare en tomt, där man tidigare rivit hyreshus. Den tomten ligger på Sveafältet, och här kan det bli 70 lägenheter.

– Det stämmer att vi har tittat på två hus på Sveafältet. Här hade vi tänkt oss små lägenheter, där vi kunde bygga med det statliga stödet som är planerat. Dock så vågade vi inte fatta beslutet nu. Det är kopplat till att reglerna för stödet ännu inte är framtagna. Så vi avvaktar med det tills vi vet hur stödet kommer att se ut, säger Johan Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista