Fler unga startar företag i Norrbotten

Nyföretagandet ökar bland unga
1:32 min

Nyföretagandet bland unga under 25 år ökar i Norrbotten - till skillnad från landet i stort. Det visar färska siffror från organisationen Ung företagsamhet.

En bidragande faktor till de positiva siffrorna för ung företagsamhet tror Josefin Wäppling Bernárdzon kan vara att en av tre gymnasieelever i Norrbotten idag driver UF-företag. UF-företag är företag som gymnasieelever startar som en del av sin gymnasieutbildning.

—När man har gjort forskning på vad som händer med de som drivit UF-företag så ser man att det är 24 procents ökad sannolikhet att man startar företag på riktigt, efter att man har drivit UF-företag. Så jag ser det definitivt som en bidragande faktor till att nyföretagandet ökar bland yngre i Norrbotten, Josefin Wäppling Bernárdzon. 

—Det har varit svårt och roligt - allt på samma gång, säger en av eleverna som startat upp UF-företaget Företagsevent norr. 

—Nu gör vi verkligen saker istället för att lära sig om saker. Det här är ju verkligen ett praktiskt exempel, säger My Gabrielsson, en annan av de  fem elever som startat upp UF-företaget Företagsevent norr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".