Victor Wennström, Edvin Wennström och William Hägg Laestadius, Skytteholmsskolan, Solna. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion & SVT Sápmi.
1 av 3
Victor Wennström, Edvin Wennström och William Hägg Laestadius, Skytteholmsskolan, Solna. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion & SVT Sápmi.
Katarina Koto, rektor Skytteholmsskolan, Solna. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion & SVT Sápmi.
2 av 3
Katarina Koto, rektor Skytteholmsskolan, Solna. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion & SVT Sápmi.
Utbildningsminister Gustav Fridolin.
3 av 3
Utbildningsminister Gustav Fridolin. Foto: Kaisa Vuonokari / Sveiges Radio Sisuradio
#minspråk

Fjärrundervisning i samiska ökar

Victor: Jag vill lära mig samiska för att mina föräldrar inte fått lära sig det.
2:34 min

Fler barn kan nu att läsa samiska i grundskolan, tack vare fjärrundervisning. Sameskolstyrelsen har slutit avtal med kommuner i hela Sverige och över 80 barn får nu undervisning via datorn, rapporterar Sameradion och SVT Sápmi.

Skytteholmsskolan i Solna, en måndag morgon i slutet av februari.

Victor Wennström övar samiska tillsammans med läraren Lise Tapio Pittja, som leder lektionen via datorn.

Victor, hans bror Edvin och William Hägg-Laestadius läser nordsamiska en timme i vecka - en tjänst som Solna kommun köper från Sameskolstyrelsen.

Sedan förra året har Sameskolstyrelsen fått igång fjärrundervisning för över 80 barn i omkring 30 kommuner - från skånska Simrishamn i söder till Kiruna i norr.

– Jag vill lära mig samiska för att mina föräldrar inte fått lära sig det. Det är kul att få lära sig ett nytt språk och prata med andra människor, säger Victor Wennström, som går i åttan.

William Hägg Laestadius vill lära sig samiska för att kunna prata med släkten på mammas sida.

– Det går bra. Man lär sig mycket, säger William.

Solna kommun har under flera år försökt få igång modersmålsundervisning i samiska på Skytteholmsskolan - men det har stupat på både lärarbrist och krånglande teknik när det gäller fjärrundervisning.

Men nu har skolan ett snabbare nätverk och nya datorer och sedan i höstas får alltså tre elever fjärrundervisning i nordsamiska - det är den bästa lösningen säger rektorn Katarina Koto.

– Speciellt eftersom det är sådan brist på modersmålslärare i nordsamiska. Nu kan vi erbjuda utbildning med kvalitet, säger Katarina Koto.

Fjärrundervisning har idag lagliga begränsningar vilket innebär att kommunerna inte kan köpa tjänster av varann - nu föreslår dock regeringen att möjligheterna utvidgas.

Utbildningsminister Gustaf Fridolin räknar med ett lagförslag under året.

– Vi ska sätta oss ner med oppositionen och titta på förslagen. Vi har en bred samsyn om att öppna bättre möjligheter till fjärrundervisning och lösa de praktiska problem som kommunerna sprungit på, säger Fridolin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".