Tungviktsbrottaren Thomas Johansson med silvermedaljen i sommar-OS i Barcelona 1992. Till höger guldmedaljören Alexander Karelin.
Tungviktsbrottaren Thomas Johansson med silvermedaljen i sommar-OS i Barcelona 1992. Till höger guldmedaljören Alexander Karelin. Foto: Jack Mikrut/TT.

Tomas Johansson: Vi dömer snabbt

4:35 min

Han blev själv av med ett OS-silver efter att ha åkt fast i en dopningskontroll 1984. Hör brottarstjärnan Tomas Johansson från Haparanda om de aktuella dopningsavslöjandena i idrottsvärlden.

Tomas Johansson är en av Norrbottens och Sveriges riktigt stora idrottsmän. En brottare som kom tvåa vid OS-tävlingarna i Los Angeles 1984, men han åkte fast i en dopningskontroll och fråntogs medaljen, varefter han blev avstängd i 18 månader.

I sin comeback tog han brons vid EM 1986. 1986 tog han VM-guld i Budapest och tilldelades även Svenska Dagbladets guldmedalj. Vid OS i Seoul 1988 fick han bronsmedalj. 1992 blev det silvermedalj vid OS i Barcelona.

Johansson har alltså erfarenhet av såväl medaljen som dess baksida och han tycker vi är väl snabba att döma de enskilda idrottarna.

Han tror inte att livstids avstängning skulle göra elitidrotten ren. Däremot menar han att fler borde stängas av då en idrottare ertappas; inte bara själva stjärnan utan även teamet runt omkring, där det i vissa länder är så att flera är ekonomiskt beroende av framgångarna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista