Karta över Sverige med Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland markerat.
Norrbotten kan styras som en egen region (som ersätter landstinget och delvis tar över länsstyrelsens uppgifter) redan från årsskiftet 2016/17. Men 2019 väntas en ny indelning och en sammanslagning av län. Karta: CartoDB.

Så funkar en region och därför kan länet bli större

1:42 min

I dag kl 15 presenteras en skiss över Sveriges nya länsindelning. De nuvarande länen ska bli färre och större regioner. Men redan vid nästa årsskifte kan Norrbottens län och landsting styras som en region. Men vad innebär det egentligen...? 

Senare idag klockan 15 offentliggörs en ny, omritad Sverigekarta  regeringens indelningskommitté. Det handlar om att slå samman flera län och landsting och regioner i landet, vilket ska ske tidigast om tre år.

Sannolikt kommer Norrbotten föreslås ingå i en norrländsk storregion tillsammans med Västerbotten, Jämtland och Västernorrland - med ett direktvalt parlament.

Men samtidigt håller också en annan regionfråga för Norrbottens del på att avgöras - och det här skapar förvirring hos många här i länet. 

Nedan kan du läsa om vad som är på gång och vad de olika frågorna handlar om. 

Tidslinje: Viktiga datum för Region Norrbotten och storregion

Region Norrbotten - flytta ansvar från staten till landstinget:

Landstinget jobbar med att bilda Region Norrbotten till den 1 januari nästa år. Ansökan ligger redan inne hos regeringen och besked kan komma till sommaren. Och här handlar det om att makten gällande de regionala utvecklingsfrågorna flyttas från länsstyrelsen och beslut av statliga tjänstemän, till politiker som vi själva väljer här i regionen, alltså till landstingspolitikerna.

Landstinget får då även ansvar för tillväxt och planering av infrastruktur, utöver ansvaret de redan har för hälso- och sjukvård, kultur och kommunikationer.

Storregioner - dela in landet i direktvalda regioner istället för län och landsting: 

Frågan om storregioner ligger lite längre fram i tiden och handlar om att bilda större regioner med helt nya regionparlament - med start tidigast om tre år, alltså den 1 januari 2019. Här ritas den svenska kartan om och ett första utkast kommer presenteras nu i eftermiddag av den statliga indelningskommittén.

En ny indelning av län och landsting är också något som stötts och blötts i årtionden och utretts i flera statliga utredningar - men som nu faktiskt verkar kunna bli verklighet.

För Norrbottens del handlar det sannolikt om att i så fall bilda ett Stor-Norrland med Västernorrland, Jämtland och Västerbotten. Något som statsmakterna hittills sagt att de vill besluta om i dialog med regionerna, det vill säga att riksdagen inte kommer köra över vad regionerna själva vill.

Nuläget - 10 regioner, 7 regionförbund och 4 län: 

I dag finns det redan 10 självstyrande svenska regioner, med Västra Götalandsregionen som ett av de tydligaste exemplen. Direktvalda regionala organ. Beskattningsrätt och ansvar för i huvudsak hälso- och sjukvård samt regional utveckling. 

Det finns även 7 regionförbund, alltså regionala samverkansorgan bestående av samtliga kommuner i ett län och eventuellt även landstinget. Ett indirekt valt regionalt organ med ingen beskattningsrätt, men med ansvar för de regionala utvecklingsfrågorna.

Regionförbund finns i Västerbotten, Värmland, Uppsala, Sörmland, Kalmar, Dalarna och Blekinge.

Kvar finns 4 "vanliga" län som idag varken ingår i större regioner eller i samverkande regionförbund. Norrbotten, Uppsala, Västmanland och Stockholm. Alla dessa fyra län har i nuläget inne ansökningar hos regeringen om att få bilda regioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista