FN-ambassadörerna George Talbot från Guyana och Vandi Minah från Sierra Leone på besök i Jukkasjärvi.
FN-ambassadörerna George Talbot från Guyana och Vandi Minah från Sierra Leone på besök i Jukkasjärvi. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.

Ö-nationer lär av stadsflytten i Kiruna

1:35 min

FN-ambassadörer från omkring 25 länder besöker Kiruna under den här veckan.

Både mindre öländer och flera så kallade konfliktländer är representerade.

På tisdagen anlände den första gruppen och ett syfte med besöket är att följa upp det stora klimatmötet som hölls i Paris i slutet av förra året.

Henrik Hammargren är chef för Dag Hammarskjöldfonden, som är med och arrangerar besöket.

– För de här länderna är det väldigt viktigt, dels för att kunna träffas utanför den normala verksamheten i FN och bilda olika typer av grupper och allianser, och dessutom komma till Sverige och lära en del av hur Sverige hanterar en del av de här frågorna, säger han.

Och med tanke på flera ö-nationers problem med klimatförändringarna och höjd havsnivå så är flytten av Kiruna stad ett väldigt intressant att få ta del av för flera av dessa ambassadörer.

FN-ambassadörer från bland annat Bahamas, Sierra Leone, Barbados och Etiopien deltar på resan.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista