Ann-Sofie Taavo.
Ann-Sofie Taavo. Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.

Ann-Sofi Taavo: Våga prata om psykisk ohälsa

4:35 min

Fyra av tio svenskar har någon gång lidit av, eller känner någon som drabbats av, stressrelaterade tillstånd. Ändå är det fortfarande tabubelagt att prata om psykiska problem. Det vill Ann-Sofie Taavo från Övertorneå ändra på.

Psykisk ohälsa av olika slag är det vanligaste hälsoproblemet och den största orsaken till sjukskrivningar i Sverige idag. Fyra av tio svenskar har någon gång lidit av, eller känner någon som drabbats av, stressrelaterade tillstånd som ångest, oro, depressioner eller utbrändhet; ändå finns det fortfarande något tabubelagt över att prata om psykiska problem. Det vill Ann-Sofie Taavo från Övertorneå ändra på.

Redan i de sena tonåren mådde Ann-Sofi dåligt och sedan dess har hon medicinerat mot återkommande depressioner. Men det är först nu, vid 47 års ålder, som hon gjort en utredning och fått ett flertal diagnoser - som adhd, panikångest, tvångstankar och hypokondri.

– För mig kändes det viktigt att "få papper på det" och därmed förstå och kanske hitta både rätt mediciner och rätt hjälp.

Att prata öppet om det, bland annat genom föreläsningar, är ett sätt för henne att försöka rasera de tabukänslor som fortfarande finns kring psykisk ohälsa.

– För mig hade det betytt mycket att få träffa någon annan som mådde dåligt när jag var ung, någon som berättat öppet och talat om att det går att få hjälp och att man inte är knäpp.

Hon hoppas också att kunna hjälpa föräldrar att känna igen tecken hos sina barn, att de kanske behöver hjälp, till exempel för ätstörningar som hon själv led av under en period i livet.

Till P4 Norrbotten berättar Ann-Sofie bland annat om hur hennes hypokondriska drag kan få henne att oroa sig i veckor för ett cellprov och hur hon försöker vända tvångstankarna till något positivt när hon beger sig ut i motionsspåret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista