Asplöven mot Björklöven. Foto: Alf Lindbergh/Pressbilder.
Asplöven mot Björklöven. Foto: Alf Lindbergh/Pressbilder.

Därför blir det inga sändningar av Asplövens kvalmatcher

7:56 min

Det står nu klart att P4 Norrbotten inte kommer att sända några av Asplövens kvalmatcher till hockeyallsvenskan. Detta på grund av rättighetsskäl.

Det är division 1-klubbarnas gemensamma organisation Hockeyettan som äger rättigheterna.

– Vi har inte lyckats komma överens med Hockeyettan om att sända de här matcherna utan ekonomisk ersättning. Vi är inte beredda på att betala och därför blir det inga sändningar, säger Radiosportens chef Markus Boger.

Varför kan man inte bara betala för rättigheterna?

– Sveriges Radio har ett ansvar att vara försiktiga med licenspengar. Vi betalar redan för vissa internationella mästerskap och den yppersta eliten i vissa idrotter. Men vi kan inte motivera att betala för ett kval till hockeyallsvenskan, berättar Markus Boger.

Hade man kunnat hitta en alternativ lösning till det här?

– Nej. Vi vill inte rucka på några journalistiska principer i det här fallet. Vi sänder matcherna vi tycker är mest intressanta. Och i vissa fall får vi vara beredda att betala för det. Men vi är inte beredda att betala för hockeyettan, säger Markus Boger.  

Vad tycker du om det här?

– Det är ju jättetråkigt, jag tror att hockeyettans publik vill ha bra service som möjligt oavsett om det är tidning, radio eller TV. Nu förlorar man radiosändningen och det tror jag hockeyn och dess publik förlorar på, säger Markus Boger.

Finns det ingen risk att radion konkurrerar ut webbsändningar?

– Det finns säkert enstaka personer som hade valt radion framför webb- eller tv-sändningar. Men framförallt är radion ett komplement, tror jag. Men det kan man bara gissa sig till egentligen, säger Markus Boger. 

Vi lever i en föränderlig värld

Ronnie Glysing är ordförande för intresseorganisationen Hockeyettan. 

– Vi lever i en föränderlig värld, där ingenting är för evigt. Det här har blivit en rättighetsfråga. 1 maj 2015 tecknade Svenska Ishockeyförbundet och Hockeyettan ett formaliserat samarbetsavtal och reglerade rättigheterna för ljud och bild för föreningarna i Hockeyettan, säger Ronnie Glysing. 

– Tidigare har inte det avtalet funnits. Men eftersom Hockeyettan blivit så stor så ville man också formalisera det. Vi är ju totalt 48 lag i 4 serier. 

Så om Radiosporten vill sända så måste man betala?

– Vi äger rättigheterna till ljud och bild. Vi har sagt till Sveriges Radio att man är välkomna att sända från matcherna i Hockeyettan. Men däremot är det en skillnad att livesända en hel match, i förhållande till att rapportera från en match. Med en livesändning konkurrerar man direkt med ljud och bild.

– Det är faktiskt en viktig del av våra klubbars intäkter [tv-sändningar på webben]. Samtidigt gör vi också avtal med kommersiella TV-kanaler som betalar för den exklusiva rätten att sända ljud och bild från våra matcher. Så vi har blivit en ny produkt på marknaden.

– Nu har vi kommit lite snett på det här. Radiosporten vill inte betala för det här och det kanske man kan förstå. Men då vill vi i alla fall ha lite reportage i Radiosportens stora sändningar. Men det har vi inte fått något gehör för. Och då ser jag ingen anledning att gå med på att man direktsänder hela matcher.

Men är det rimligt att en intresseorganisation ska vara med och styra vad som sänds i Public Service-radio?

– Det är väl en marknadsfråga i högsta grad. Vi driver en kommersiell verksamhet. Vi förfogar över samtliga sportsliga och kommersiella rättigheter står det i avtalet med Svenska Ishockeyförbundet. Alla måste väl ha respekt för rättigheter.

Tycker du att ljud konkurrerar med bild?

– Jag kan inte avgöra konkurrenssituationen mellan ljud och bild. Jag bara konstaterar att våra klubbar arbetar hårt för att marknadsföra sin produkt och sina matcher. Man anstränger sig väldigt mycket för att få så många pay per view-tittare som möjligt på sina webb-tv-sändningar.

– Det vore väl en annan sak om vi var med oftare i sportradion. Nu har vi inte varit det. Nu har vi en intressant produkt med kvalserien till Hockeyallsvenskan. Då blev vi intressanta. Men det är ju inte bara att komma in och inte ha respekt för rättigheterna. Det måste man faktiskt ha.

– Jag kan bara återigen understryka att Sveriges Radio är hjärtligt välkomna att rapportera från våra matcher i allmänhet. Men inte att livesända, säger Ronnie Glysing. 

Det här innebär att P4 Norrbottens planerade webbsändningar av Asplövens kvalmatcher ställs in. Däremot kommer vi att vara på plats och göra intervjuer till våra sändningar och webben.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista