Åsa Persson, bergmästare.
Åsa Persson, bergmästare. Foto: Foto: Per Vallgårda/Sveriges Radio.

Gruvansökningar samlas hos regeringen

1:42 min

Just nu ligger fem ärenden hos regeringen från företag som vill bryta malm. Det finns en rad förklaringar till att regeringen får ta besluten, istället för Bergstaten.

Normalt är det Bergsstaten som avgör ärenden rörande bearbetningskoncession. Att besluten om istället hamnar på regeringens bord innebär att det finns risk för politiskt styrda beslut, enligt oberoende prospekteringsföretag.

Fem ärenden finns nu hos regeringen för beslut.

– Det kan vara resultatet av att det var mycket prospektering fram till 2013. En del av det resulterar i koncessionsansökningar. Sedan kan det vara en del kontroversiella ärenden, säger bergmästare Åsa Persson.

Att ärenden hamnar hos ytterligare en instans för beslut gör att tiderna till beslut förlängs. Det finns en del ansökningar om bearbetningskoncession som legat i snart 10 år.

Långa handläggningstider kan också vara de ansökande företagens egna fel, då ansökningar och konsekvensutredningar kan vara dåligt underbyggda och därför fått göras om.

Bergsstaten, som normalt avgör om ett företag ska få en bearbetningskoncession har uppsatta tidsmål.

– När vi fått in allt material vi behöver med kompletteringar så har vi ett mål att besluten ska komma inom två månader, säger Åsa Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista