Indelningskommitténs karta över utkastet till nya regioner i Sverige.
Indelningskommitténs karta över utkastet till nya regioner i Sverige.
Storregioner

Nya Sverigekartan: Fyra län i norr blir en region

1:42 min

Norrbotten ska ingå i en storregion med de fyra nordligaste länen. Det presenterade den statliga indelningskommittén i dag.

Grafik: Så här ser regionindelningen ut

Tidslinje: Viktiga datum för Region Norrbotten och storregion

Norrbotten ska ingå i den nya storregionen tillsammans med Västerbotten, Västernorrland och Jämtland. 

Indelningskommittén presenterade i dag en karta över den tänkta länsindelningen. Den ska nu diskuteras ute i landet innan kommittén lägger fram ett skarpt förslag längre fram i år.

De socialdemokratiska landstingsråden i alla län utom Jämtland skickade ut ett pressmeddelande, där man talar om att det här kommer att skapa en kraftfullare region. Jämtland, som tidigare varit skeptiska, är inte med på det pressmeddelandet.

I förslaget framgår också att Stockholm och Gotland bilar gemensam region, liksom Skåne och Blekinge.

Övriga regioner: Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Västmanland, Örebro och Södermanland + Västra Götaland, Halland och Värmland + Östergötland, Jönköping, Kalmar och Kronoberg. 

De nuvarande länen och landstingen ersätts alltså av sex nya storregioner.

– Vi ska sträva efter att få så jämnstarka regioner som möjligt, säger Indelningskommitténs ledamot Barbro Holmberg.

Region Norrland skulle få totalt 880 000 invånare och bestå av 44 kommuner. Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Västmanland, Örebro och Södermanland får en befolkningsmängd på 1,7 miljoner. Stockholm tillsammans med Gotland blir den största regionen. 

Ett problem som lyfts fram är att den nuvarande regionala samhällsorganisationen är alldeles för splittrad, där hälften av landets befolkning bor i de tre största länen medan resten samsas i övriga 18 län. Förhoppningen är att en ny indelning ska ge stabila ekonomiska förhållanden i de nybildade landstingen.

Nu ska samtalskretsarna ses och prata om förslaget.

– Det ska bli ett första sonderande samtal, och så får vi se utifrån det, säger Barbro Holmberg.  

Men många är skeptiska till storregioner, bland andra Moderaterna.

– Moderaterna tror inte det finns ett folkligt stöd för de här förändringarna. Det måste finnas ett brett stöd över blocken i riksdagen för att så här stora förändringar ska kunna genomföras, säger Konstitutionsutskottets ordförande Andreas Norlén (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista