Statens haverikommissions utredningsledare Nicolas Seger visar den svarta lådan.
Statens haverikommissions utredningsledare Nicolas Seger visar den svarta lådan. Foto: Johanna Hövenmark/Sveriges Radio.

Piloterna kan ha fått felaktig information

Haverikommissionens Nicolas Seger: Piloterna aktiva under hela förloppet
1:51 min

Piloterna kan ha fått felaktiga data om planets rörelser i luften. Det är ett scenario som Statens haverikommission ska utreda vidare efter att ha analyserat information från de så kallade svarta lådorna.

– Informationen som har gått till den svarta lådan är inte kompatibel med flygplanets rörelser vad gäller fyra parametrar men vi måste göra ytterligare arbete för att fastställa om och hur det kan ha påverkat instrumenten hos piloterna. Det vet vi inte i dag, säger Nicolas Seger, utredningsledare vid Statens haverikommission.

Haverikommissionen redovisade vid lunchtid på onsdagen en statusrapport i den pågående utredningen om vad som orsakade olyckan den 8 januari då ett norskt postflyg störtade i Jokkmokksfjällen.

Rapporten bygger på analyser av information från de så kallade svarta lådorna. 

Ett scenario som Haverikommissionen nu ska utreda vidare är om piloterna kan ha fått felaktiga tekniska data i ett läge då de var helt beroende av instrumenten i flygplanet.

– Eftersom det var mörkt och inte fanns något månljus, så är de väldigt beroende av sina instrument, säger Seger.

I utredningen finns också ljudinspelningen från cockpit under det en minut och 20 sekunder korta olycksförloppet. Av konversationen framgår att piloterna desperat försökte förhindra kraschen.

– Vi kan konstatera att piloterna är aktiva under hela förloppet, säger Nicolas Seger.

Hittills i utredningen har kommissionen också kunnat konstatera att inget var onormalt vad gäller tankning, lastning och avisning av planet före start på Gardermoens flygplats i Oslo. Ej heller väderleken bedöms ha bidragit till dödsolyckan.

Haverikommissionen beräknas vara klar med utredningen i december och då presenteras en slutrapport.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".