Upprörda föräldrar runt ett bord.
Birgitta Olsson (Vitåskolan), Anna Karlsson (Vitåskolan), Kalle Nyman (Svartöstadsskolan), Jeanette Strömbäck (Kyrkbyskolan) och Thomas Söderlund (Kyrkbyskolan). Foto: Niclas Åkerström/Sveriges Radio.

Folkomröstning målet för kritiska föräldrar

Jeanette Strömbäck: Vi tror att det är möjligt
1:37 min

Den 19:e mars planerar samordningsgruppen "Hela kommunen ska leva och lära" för en namninsamling under en demonstration i centrala Luleå mot Framtidens skola. Förhoppningen är att det ska leda till en folkomröstning.

Nästa vecka lördag anordnas en skolkarneval av samordningsgruppen Hela kommunen ska leva och lära för att protestera mot Framtidens skola. Men inte bara det, nu vill man även göra en namninsamling för att på så vis få till stånd en folkomröstning i frågan.

– Vi tror att det är möjligt utifrån det stöd vi känt i kommunen, säger Jeanette Strömbäck, förälder på Kyrkbyskolan.

6000 namn krävs för ett sådant folkinitiativ och dessa ska samlas in under en tidsram på sex månader. Man räknar dock inte med att hinna få ihop alla namn innan den 4:e april då kommunfullmäktige ska ta ett beslut, men hoppas att detta leder till att nedläggningarna skjuts upp.

– Jag tror inte att det är en fråga som är särskilt lämplig att folkomrösta om. Det är en fråga som ligger väldigt bra i de valda politikernas beslut, säger Carina Sammeli, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".