Anders Lidström, professor statsvetenskap. Foto Lari Honkanen/Sveriges Radio
Anders Lidström, professor statsvetenskap. Foto Lari Honkanen/Sveriges Radio

Kan bli svårare att påverka makten i en storregion

4:14 min

Vi är ett steg närmare en storregion. Igår presenterade regeringens utredare ett förslag om att de fyra nordligaste länen ska bli ett. Nu pekar en forskare ut Luleå som en av tre huvudorter.

Anders Lidström som är statsvetare vid Umeå universitet har forskat om en storregion i norr och ett par av de frågor som diskuterats mycket är var makten kommer att hamna och hur möjligheterna att påverka kommer att förändras.

Bland annat lyfter han upp det faktum att ett regionfullmäktige kommer bestå av 150 ledamöter, mot för idag de olika landstingsfullmäktige i de nordligaste länen som har omkring 300 ledamöter.

– En konsekvens blir att det blir hälften så mycket politiker. En del kan tycka att det är bra, medan andra kan tycka att det blir svårare att komma i kontakt med en politiker, så där blir det en förlust, säger Anders Lidström.

En annan fråga som väckt mycket känslor är vilken stad som kommer bli residensstad. Statsvetaren Anders Lidström har två tips då alla delar av regionen behöver vara med, en regionhuvudstad och en residensstad. Där tror han på Sundsvall och Luleå. Umeå pekas inte ut, då även Socialdemokraterna i Västerbotten sagt att det inte ska vara Umeå, då man redan har sjukhuset och mycket annan verksamhet där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista