Palais Wilson, Geneve. Högkvarter för FN:s människorättskommitté. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion & SVT Sápmi.
Palais Wilson, Geneve. Högkvarter för FN:s människorättskommitté. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion & SVT Sápmi.

Staten svarade inte på alla frågor om samiska rättigheter

Idag avslutade FN:s människorättskommitté sitt förhör av Sverige.
Regeringen fick ett batteri av frågor som rör samiska förhållanden.

Sverige har fått redovisa sin politik inom människorättsområdet och vad staten gjort sedan det förra förhöret. Kommitténs 18 experter har därefter fått ställa en rad kompletterande frågor. En av de som ställde frågor om samerna som urfolk var Yuval Shany från Israel.

Han anser att det fortfarande finns några frågor som Sverige ännu inte svarat på fullt ut. Det gäller bland annat finansieringen av samiska institutioner och konsultationsordningen med samerna när det gäller gruvor och mineralprospektering.

Inte heller människorättsjuristen Johanna Westeson från organisationen Civil Rights Defenders var riktigt nöjd med regeringens svar.

– Det är tråkigt att staten inte medger att det finns problem med sin hantering av urfolksfrågor och att det finns stora konflikter rörande landrättigheter. Det vore på sin plats med en mer ödmjuk hållning, säger Johanna Westeson till Sameradion & SVT Sápmi.

I slutet avmars offentliggör FN:s människorättskommitté sina slutsatser och rekommendationer till Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista