Bild på Göran Sjöberg och geten, konstverket Monogram
1 av 4
Göran Sjöberg från Ájtte var med och undersökte geten. Montage: Sveriges Radio. Foto: Privat och Åsa Lundén/Moderna museet.
Forskarna undersöker geten.
2 av 4
Här undersöker experterna röntgenbilden. Göran Sjöberg i glasögon till höger. Foto: Foto: Åsa Lundén/Moderna museet.
Geten röntgas.
3 av 4
Geten röntgades inför en turné i USA och England. Foto: Foto: Åsa Lundén/Moderna museet.
Röntgenbild på geten.
4 av 4
Så här ser geten ut invändigt. Foto: Foto: Åsa Lundén/Moderna museet.

Så avslöjade Göran getens hemlighet

1:36 min

Göran Sjöberg från Ájttemuseet i Jokkmokk var i veckan med och avslöjade en hemlighet i Rauschenbergs världsberömda get.

Göran Sjöberg, enhetschef på Ájtte - svenskt fjäll- och samemuseum i Jokkmokk, hade ett ovanligt uppdrag i veckan. Då var han med och avslöjade en hemlighet som dolde sig i konstnären Robert Rauschenbergs världsberömda get på Moderna museet i Stockholm.

– Det var någon gammal skröna att ett av benen hade brutits nån gång. Vi kunde konstatera att så var fallet. Ett framben var av. Men det kan mycket väl ha varit så redan när den monterades faktiskt. Det kanske var därför man avlivade den här geten en gång i tiden, säger Göran Sjöberg.

Göran Sjöberg, som är naturhistorisk konservator, kallades in av Riksantikvarieämbetet för att undersöka konstverket tillsammans med andra experter.

Verket, som heter Monogram, utgörs av en uppstoppad angoraget med ett bildäck runt kroppen. En turnérande utställning ville låna geten, men för att se om den skulle klara resan ville man undersöka hur geten mådde.

– Det är ju ett väldigt, väldigt omtalat och känt verk som har stort värde, det är väl därför man vill göra den här noggranna undersökningen för att verkligen se att den klarar den här transporten.

Geten fick klartecken, och det innebär att den får resa till både USA och England. För Göran Sjöberg var undersökningen intressant.

– Det var ju spännande, för det här det är ett jättekänt och omtalat konstverk som man har sett på på både på bild och i verkligheten den här geten tidigare, jag kände i alla fall till den. Så det var ju roligt att få va med i den hära undersökningen.

Monogram är mycket värdefullt, även om någon ekonomisk uppskattning inte finns. Men ett likartat konstverk av Robert Rauschenberg har värderats till 600 miljoner av den amerikanska skattemyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista