Mats Lindvall har bollhavet som arbetsplats. Foto: Anton Bennebrant/Sveriges Radio
1 av 3
Mats Lindvall har bollhavet som arbetsplats. Foto: Anton Bennebrant/Sveriges Radio
Niklas och Tuva Nyström från Vittjärv kommer till sjukhuset och lekterapin var tredje månad för diabeteskontroll. Foto: Tova Nilsson/Sveriges Radio
2 av 3
Niklas och Tuva Nyström från Vittjärv kommer till sjukhuset och lekterapin var tredje månad för diabeteskontroll. Foto: Tova Nilsson
Mats Lindvalls skylt: Överlekare. Foto: Tova Nilsson/Sveriges Radio
3 av 3
Världens bästa titel? Foto: Tova Nilsson/Sveriges Radio

Överlekaren fiskar upp det friska i bollhavet

3:13 min

P4 Norrbotten hälsade på hos lekterapin på Sunderby sjukhus. 

I bollhavet träffade morgonprogrammets Anton Bennebrant och Tova Nilsson mannen med den respektingivande titeln överlekare, Mats Lindvall. 

– Hur sjukt barnet än är så går det att hitta något friskt, berättar Mats Lindvall som får ta hand om både barn och vuxna som tittar in på lekterapin.

Lekterapin finns för barn och familjer som av en eller annan anledning behöver vistas på sjukhuset, både längre och kortare perioder.

En del kommer bara en gång, andra kommer tillbaka regelbundet. En av dem är Tuva Nyström från Vittjärv, hon är nio år och besöker sjukhuset var tredje månad på grund av sin diabetes hon fick när hon var tre år gammal.  

– Lekterapin är bra för då har man något kul att göra istället för att bara sitta och vänta, säger hon och skuttar vant ner bland bollarna tillsammans med pappa Niklas Nyström.

Vid sjukdomsdebuten för sex år sedan låg de inlagda på barnavdelningen i två veckor.

– Då var lekterapin ett viktigt avbrott i kaoset. Nu är det ren och skär glädje att komma in här, menar han. Tuva håller med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista