Per Ahl, VD Svemin.
Per Ahl, VD Svemin. Foto: Svemin.

Gruvbranschen: Dags att se över minerallagen

1:20 min

Det kan vara läge att se över lagstiftningen för att få ner de långa handläggningstiderna för beslut om gruvbrytning.

Det anser gruv- och mineralnäringens branschorganisation Svemin. Det med anledningen av att regeringen får avgöra flera ärenden och att det kan ta upp mot 10 år för ett beslut om rätten att få bryta en fyndighet.

– Många av de här ärendena påverkas av den lagstiftning som kommer från EU. Då gäller det att tillämpa den på ett sätt i Sverige som är praktiskt och som kan hanteras på ett bra sätt, säger Per Ahl, vd på Svemin.

Att prospektera, alltså leta malm, är kostsamt och under en beslutsprocess tjänar prospekteringsföretaget inga pengar på en fyndighet. Risken finns att företagen ger upp eller går omkull under den långa handläggningstiden.

Att prövningarna tar allt längre tid kan kanske gå att råda bot på med förändringar i lagstiftningen.

– Det som har hänt är att ärendena har blivit mer komplicerade. Det gör att minerallagsdelarna och bestämmelserna där har blivit mer komplicerade och borde gå att förenkla, säger Per Ahl.

Innan en gruva kan startas ska en prövning göras mot minerallagstiftningen, men även miljölagstiftningen. Men gruvbranschens önskemål handlar inte om att lätta på lagstiftningen. 

– Det tas inte bort någon prövning, utan att ändra ordningen så att det blir mer praktiskt att jobba med beslutsprocessen, säger Per Ahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista