Man utomhus.
Per Holmqvist är engagerad i nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken och en av deltagarna i kvällens manifestation. Foto: Niclas Åkerström/Sveriges Radio.

Manifestation mot kärnkraft i Luleå på årsdagen av Fukushima-olyckan

Per Holmqvist: De känner sig stärkta av oss
1:12 min

Idag är det fem år sedan den fruktansvärda kärnkraftsolyckan i Fukushima, Japan. Samtidigt planeras ett nytt kärnkraftverk i Bottenviken, bara 15 mil från flera norrbottniska städer. Ikväll hålls därför en manifestation i centrala Luleå.

Det är svårt att glömma vad som hände i Japan den 11:e mars 2011 när tre reaktorhärdsmältor skedde och vi kunde alla följa hur reaktorbyggnaderna exploderade en efter en. Med detta i färskt minne håller därför nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken en manifestation i Luleå mot vad som håller på att hända i Finland.

Bara 15 mil från städer som Luleå, Skellefteå och Haparanda planeras ett nytt kärnkraftverk i Pyhäjoki, Finland.

– Det kommer en tjej från Japan som bor i Boliden och som kommer att berätta om hur det ser ut i Fukushima idag. Sen ska vi även prata om förutsättningar för att stoppa planerna om kärnkraftverket i Pyhäjoki, säger Per Holmqvist som är engagerad i Kärnkraftfritt Bottenviken.

Det var 2010 som ett principbeslut togs i den finska riksdagen om ett nybygge, men i och med detta riktades det alltså skarp kritik från flera håll även i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".