Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Jimmie Åkesson ratar storregioner

1:16 min

Sverigedemokraterna är emot bildandet av storregioner – alltså förslaget att dagens län ska bli färre genom att slås ihop.

Partiledaren Jimmie Åkesson, som under fredagskvällen besökte Boden, kan tänka sig att fälla regionplanerna i riksdagen, om han får chansen.

– Utifrån hur vi diskuterat tidigare när frågan varit aktuell så skulle vi absolut fälla det. Vi har inte hunnit diskutera det centralt den här vändan, men jag skulle bli mycket förvånad om vi har ändrat oss.

Jimmie Åkesson avslutade igår kväll sin Norrlandsturné med ett möte för partisympatisörer på Western Farm i Boden. Och partiledaren är helt emot det förslag som kom från indelningskommittén tidigare i veckan: att skapa sex storregioner i Sverige.

– Där är ju Norrland ett väldigt bra exempel på en region som kommer att bli alldeles för stor, där makten riskerar att flyttas väldigt långt från medborgarna.

De regionala SD-politikerna i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland har gått ut med krav på att storregionerna inte ska införas förrän väljarna fått säga sitt i ett val. Det håller Jimmie Åkesson med om. Han vill till och med gå längre.

– Det bör ju garanterat föregås av ett val innan det fattas några beslut och kanske en folkomröstning till och med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista