Sofia Mattsson.
Sofia Mattsson. Foto: Mats Fagerström/SR.

Mattsson: ”Yoshida är inte omöjlig”

7:13 min

I finalen av brottnings-VM i Las Vegas var Sofia Mattsson så nära det kan bli att slå suveränen Saori Yoshida, från Japan. Med detta i minnet – och ett veckogammalt EM-guld i bagaget – är självförtroendet stort och japanskan känns inte längre oövervinnlig inför OS i Rio.

En av Gällivares stora idrottsprofiler och ett av Sveriges stora medaljhopp på OS i Rio, brottaren Sofia Mattsson är numera skåning på heltid och sambo med herrlandslagets Robert Rosengren.

Sofia Mattsson krossade allt motstånd på EM i Riga i förra veckan. Hon vann samtliga fyra matcher på fall och den snabbaste finalen var över redan efter 53 sekunder.

För att kunna bärga ett OS-guld krävs att hon slår Saori Yoshida från Japan, som har imponerande 13 VM-guld och 3 raka OS-guld. Men Mattson närmar sig. Det visade hon senast i VM i Las Vegas, där japanskan bara vann med 2-1.

Nu är det knappt fem månader kvar till OS i Rio. EM i Riga var ett av Sofia Mattssons delmål på vägen till sitt andra OS. I London föll hon i kvartsfinalen.

– Skönt att starta säsongen och härligt med ett EM-guld och känna att man är på rätt väg. Man får lite självförtroende nu fram till sommaren och det känns lite extra motiverande att komma tillbaka till träningshallen igen, absolut!

Vad händer nu då, de här fem månaderna fram till Rio?

– Nu blir det en omstart med träningen. Vi kommer att sätta igång med grundträning och lägga in lite mer fys, vi kommer att fortsätta våra pass på mattan, vi kommer att ha några träningsläger framöver, det blir lite tävlingar och sen så är det dags.

Är det 24/7 som gäller nu och framåt eller gör du som de flesta andra idrottare, tar en dag i taget?

– Ja men det gäller ju att ta en dag i taget och göra det bästa av varje dag, av varje träning, göra det bästa av passet och se till att man tar små steg framåt hela tiden.

Efter finalen skojade jag lite med dig om Saori Yoshida och frågade om du hade en piltavla ovanför sängen som du prickkastar på i ren aggression för att känna att du har övertaget på henne. Hur ska du då hantera detta med som jag sagt tidigare: en hittills omöjlig motståndare med den meritlistan hon har med 13 VM-guld och 3 OS-guld?

– Ja men alltså, jag tror ju absolut inte att hon är omöjlig. Sen tror jag ju när det kommer till OS i Augusti att det kommer finnas flera stycken riktigt tuffa motståndare så det är ju hon och så 17 stycken motståndare till som man kommer att ha att tampas mot. Det är klart att man har extra respekt när man går upp på mattan mot henne, men det finns otroligt många andra bra tjejer i viktklassen på OS i augusti också.

Hur pass mycket skakade du av dig respekten för henne på VM i Las Vegas där hon "bara" vann med 2-1 i finalen. Poängsnålt som det annars inte brukar vara i dambrottningen i en riktigt tajt match?

– Jag tror faktiskt att det var första gången jag var riktigt besviken över en silvermedalj. Tvåa på prispallen tidigare har varit helt okej, då jag känt att hon varit bättre. Men nu kände jag att jag var riktigt nära och att jag hade chansen att få kliva högst upp på VM. Jag har nog tagit med mig helt enkelt att det går att slå henne.

Vad blir det då det avgörande för att du ska vara toppad och i bästa form för att kunna rå på Yoshida, eller vem det nu blir i en OS-final?

– Jag tror att man inte får ändra alltför mycket, utan försöka hålla sig till sin plan, må bra och få vara hel och frisk fram till OS. Sedan handlar det om att finslipa vissa detaljer och ge järnet varje dag som är kvar.

Vad betyder det med tanke på OS och känslan i truppen att både syster Johanna och Jenny Fransson också är OS-klara?

– Det är ju verkligen jätteskönt. Det är ju syrran och Jenny som jag i princip vuxit upp med både på och utanför mattan. Det känns tryggt. Förhoppningsvis blir vi fler än vi tre till Rio i damtruppen.

Om man nu för tanken till OS igen och funderar på hur länge 34-åriga Saori Yoshida tänker hålla på, så får man ändå känslan att OS i Tokyo om fyra år lockar henne. Men Japan är en mäktig brottningsnation så det är inte säkert att det blir Yoshida då hur mycket hon än vill, eller?

– Japan är ju ledande nation på damsidan och det finns många bakom Yoshida som "knackar på dörren". Jag tror säkert att hon själv vill och tänker försöka med OS i Tokyo 2020, men det handlar ju också om att vara nummer ett i klassen hemma i Japan. Innan dess så tror jag flera av tjejerna tagit sig förbi henne.

Hur går då tankarna med knappt 5 månader kvar till OS och vad skulle det betyda att ta en OS-medalj?

– Det finns absolut klart chans till en OS-medalj, helt rimligt. Men det finns många med och slåss om medaljerna och det räcker att man inte är med en hundradels sekund och man kan ligga där på fall och fastna och inte ta sig lös. Allt kan verkligen hända. Man kan ta sig riktigt långt och man kan ha otur och åka ur redan i första matchen.

På frågan jag ställde till dig efter EM-finalen om det är ett OS-guld som hägrar så svarade du först "det skulle jag gärna ta" och då fyllde jag i med att "för mig får du jättegärna stå överst på pallen"!

– Det skulle ju vara en dröm, absolut. Men skulle jag bara komma hem med en medalj från Rio så skulle jag vara supernöjd, det skulle vara också en dröm.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista